Translate

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ειδική Δυσλεξία- Οπτική Δυσλεξία.

  ΕΙΔΙΚΗ ΔΥΣΛΕΞΙΑ
Η ειδική δυσλεξία  μπορεί να περιλαμβάνει δύο τύπους. Ο πρώτος τύπος ονομάζεται "Οπτική Δυσλεξία".

ΟΠΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΞΙΑ
     Η οπτική δυσλεξία εκδηλώνεται ως δυσκολία στη μάθηση κυρίως διαμέσου της οπτικής λειτουργίας. Ανάμεσα στα έκδηλα χαρακτηριστικά είναι η δυσκολία στη διάκριση σύνθετων σχεδίων, στην αντίληψη και αναπαραγωγή οπτικών ακολουθιών καθώς και πιθανή αδεξιότητα στη γενική κινητικότητα.
Τα άτομα, κατά την ανάγνωση συγχέουν λέξεις ή γράμματα που έχουν οπτική ομοιότητα ή καθρεπτική αντιστοιχία. Αντιμετωπίζουν όλες τις λέξεις σαν να τις βλέπουν για πρώτη φορά. Δυσκολεύονται να διαβάσουν τις λέξεις «ολικά» και τις επεξεργάζονται αναλυτικά χρησιμοποιώντας την ανάλυση και σύνθεση, που τους βοηθά ακόμα και στην ανάγνωση ψευδολέξεων. (Burder 1973). Σύμφωνα με τουςJohnson & MYKLEBUST (1967), τα άτομα με οπτική δυσλεξία συνήθως δεν μπορούν να μάθουν λέξεις σαν ενιαίο σύνολο. Έχουν προβλήματα με την οπτική διάκριση, μνήμη, σύνθεση και συνοχή λέξεων. Η αντιστροφή των λέξεων ή γραμμάτων όταν διαβάζει, γράφει και συλλαβίζει είναι συχνή.
     Η ορθογραφημένη γραφή τους χαρακτηρίζεται από πολλά φωνητικά λάθη. Συνήθως γράφουν (λανθασμένα φυσικά) παραβλέποντας τη γραφημική- φωνημική αντιστοιχία. (Κ.Δ. Πόρποδας, 1997, σελ 72-73).
Η οπτική δυσλεξία διακρίνεται σε δυο υπομορφές:
*  Τη γραμματική μορφή, στην οποία το παιδί αδυνατεί να αναγνωρίσει μορφή, στην οποία το παιδί αδυνατεί να αναγνωρίσει τα μεμονωμένα γράμματα.
* Τη λεκτική μορφή, όπου το παιδί αναγνωρίζει τα γράμματα, αλλά δυσκολεύεται πολύ στο να συνθέσει τις λέξεις έως και αδυνατεί. (Σερδάρης, 1998).

 (Πηγή: http://grafwnimata.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5802.html {Μαρία Γκουγκούμη -  Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός,Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας} )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου