Translate

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ιδέες για δημιουργική γραφή.

  Πως θα προτρέψουμε το παιδί να γράψει;


  • Ξεκινήστε στο σπίτι ένα ελεύθερο ημερολόγιο οικογένειας για όλα τα μέλη του σπιτιού. Εκεί γράψτε την ημέρα σας, τις σκέψεις σας, γεγονότα που πλησιάζουν πχ. γιορτές των Χριστουγένννων, τραπέζι φίλων κτλ. Ενθαρρύνετε να γράφει και το παιδί κάτι σημαντικό στη μέρα του.
  • Αναρτήστε κάπου φανερά την λίστα με τα ψώνια του σπιτιού πχ. κολλήστε με ένα μαγνητάκι στο ψυγείο τη λίστα του super market. Προτρέψτε το παιδί να προσθέτει εκεί ότι νομίζει ότι θα χρειαστεί ή λείπει από το σπίτι.
  • Αναθέστε του να “καθαρογράψει” μια συνταγή που έχετε σημειώσει. Ως διαδικασία μπορεί να εμπεριέχει δυο εμπειρίες γραφής πχ. γραφή από υπαγόρευση και αντιγραφή από το πρόχειρο σημείωμα, οι οποίες και οι δυο έχουν άλλες απαιτήσεις και μηχανισμούς επεξεργασίας για να συμβούν.
  • Φτιάξτε μαζί ένα “πόστερ” για κάποιο γεγονός που πρόκειται να συμβεί πχ. παιδικό πάρτι γενεθλίων Στο “πόστερ” μπορείτε να συμπεριλάβετε την ώρα και την ημερομηνία, τους καλεσμένους, τον λόγο που γίνεται, κα.
  •  Φτιάξτε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες και ενθαρρύνετε το παιδί να γράψει από κάτω από κάθε φωτογραφία μια δική του λεζάντα πχ. εκδρομή στο χωριό.
  • Παίξτε μαζί “όνομα, ζώο, πράγμα”. Είναι από τα πιο χρήσιμα παιχνίδια που μπορεί μια οικογένεια να παίζει με το παιδί εξασκώντας τη μνήμη και το λεξιλόγιο του. (Πηγή:http://mammyland.com/articles.html/_/paidia/paidia-drastiriotites )

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες οι ιδές για να καταλάβουμε κάποια μαθησιακή δυσλειτουργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή