Translate

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Δυσλεξία και βελτίωση της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησης.



Όταν γνωρίζουμε ότι ένα παιδί έχει Μαθησιακές Δυσκολίες ή Δυσλεξία αναμένουμε οτι θα προκύψουν δυσκολίες και στη μαθησιακή του πορεία. Τότε, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και στους υπόλοιπους τομείς που αφορούν στο παιδί, όπως είναι η ψυχική του κατάσταση, οι σχέσεις του με τους φίλους του και οι κοινωνικές του συμπεριφορές.
     Μια 20ετής μελέτη που έγινε σε άτομα με Μαθησιακές Δυσκολίες ή Δυσλεξία απο την παιδική τους ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή τους, έδειξε οτι υπάρχουν στοιχεία βασικά, που μπορούν να οδηγήσουν στην “επιτυχία της ζωής”. Αν τα ακολουθήσετε σίγουρα θα δώσετε στα παιδιά σας μια αρκετά μεγάλη ώθηση αισιοδοξίας για ζωή.



     Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία & επιτυχία : Αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση
·         ζητήστε απο το παιδί σας να κάνει μια λίστα με τα “δυνατά του σημεία” και τις αδυναμίες του και στη συνέχεια συζητήστε τα μαζί του.
·         ενθαρρύνετε το παιδί να μιλήσει με ενήλικες με Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία και να συζητήσουν για τις προκλήσεις στη ζωή τους και για τα “δυνατά τους σημεία”.
·         πραγματοποιήστε δραστηριότητες, που είναι μέσα στις δυνατότητες του παιδιού, με σκοπό να έχει σημεία επιτυχίας.
·         βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τα ενδιαφέροντα του. Βλέποντας πως επιτυγχάνει σε έναν τομέα, θα πάρει θάρρος να προσπαθήσει να επιτύχει και σε άλλους τομείς.
     Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία & επιτυχία : Να είστε ενεργητικοί
·         συζητήστε με το παιδί σας τα διάφορα προβλήματα, που του παρουσιάζονται, με ποιό τρόπο τα αντιμετωπίζει και πως νοιώθει γι΄αυτα.
·         αν το παιδί σας διστάζει να πάρει απόφαση για κάποια θέματα, μπορείτε να του θέσετε διλήμματα της καθημερινότητας, π.χ. Τι φαγητό να μαγειρέψετε για το δείπνο ή ποιά δραστηριότητα να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας.
·         συζητήστε με το παιδί διάφορα προβλήματα ή καταστάσεις για τις οποίες πρέπει να πάρετε κάποια απόφαση, δείχνοντάς του οτι όλα τα προβλήματα έχουν κάποια λύση αρκεί να δραστηριοποιηθούμε και να κάνουμε κάτι γι' αυτό.


(Πηγή:http://www.exelixilogou.gr/news.php?cPath=100)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου