Translate

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να γίνουν τα βιβλία οι καλύτεροι φίλοι του παιδιού....

1.Αρχίζουμε από πολύ μικρή ηλικία να διαβάζουμε εμείς στο παιδί μας βιβλία έχοντάς το στην αγκαλιά μας και προσαρμόζοντας τον τόνο, το ηχόχρωμα της φωνής μας, τις εκφράσεις του προσώπου μας και τις κινήσεις μας, ώστε να προκαλούμε το ενδιαφέρον του.
2. Επιλέγουμε ευχάριστη θεματολογία με έντονη εικονογράφηση ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού μας.
3. Παροτρύνουμε το παιδί να μας πει την γνώμη του για την ιστορία, να την αλλάξει αν θέλει και δημιουργούμε τις προηποθέσεις για δραματοποίηση της ιστορίες με πρωταγωνιστές το παιδί κι εμάς. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούμε την ψυχοκοινωνική απελευθέρωσή του και την εντονότερη ενσυνέσθηση.
4. Να θυμάστε ότι η ανάγνωση βιβλίων μαζι με το παιδί δεν πρέπει να γίνεται με πιεστικό και επίμονο τρόπο αλλά όταν το παιδί το επιζητά και το επιθυμεί. 
5. Μετά το τέλος της ανάγνωσης και της δραματοποίησης να ζωγραφίζουμε μαζί με το παδί μας τους ήρωες του παραμυθιού ενεργοποιώντας την φαντασία του και εξασκώντας την λεπτή κινητικότητά του.
6. Στο τέλος, δημιουργούμε μία γωνιά ανάγνωσης στο σπίτι ή στο δωμάτιο του παιδιού όπου τοποθετούμε τις δημιουργίες του και ανά διαστήματα αναπλάφουμε ιστορίες συνδέοντας διάφορους ήρωες. Έτσι γινόμαστε μικροί συγγραφείς και αγαπούν το διάβασμα από μικρή ηλικία!!! 
(Συντάκτης Δέποινα Παπαδοπούλου)

1 σχόλιο:

  1. Μικρές συμβουλές που βοηθούν όλους τους γονείς να αναπτύξουν μια θετική προδιάθεση του παιδιού για το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή