Translate

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Μαθησιακές δυσκολίες και κοινωνικοποίηση.



Κοινωνικοποίηση - Σχολική Αποτυχία - Μαθησιακές Δυσκολίες

              Η ένταξη των παιδιών και των εφήβων με τις μαθησιακές δυσκολίες στην κανονική εκπαίδευση και τα κοινωνικά υπόβαθρα συχνά δεν συνοδεύεται από την ευπρόσδεκτη ένταξη τους στις παρέες ώστε να ικανοποιήσει τις διαπροσωπικές σχέσεις. (Wiener, J. & Sunohara G., 1998)
Εάν το Σύνδρομο της Ακούσιας Διάσπασης Προσοχής είναι παρών, η υπερκινητικότητα και η διάσπαση προσοχής την ώρα του μαθήματος μέσα στην τάξη, επηρεάζουν αρνητικά και παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων. Όταν μια μαθησιακή δυσκολία διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί  κατάλληλα, τότε ο μαθητής έχει τη δυνατότητα για επιτυχές μέλλον. (Silver LB., 1986). Μελέτες διαπιστώνουν ότι αυτές οι συμπεριφοριστικές και κοινωνικές δυσκολίες των Δυσλεξικών παιδιών, εμμένουν και μετά το πέρας των πρώτων σχολικών χρόνων. Έρευνες που έγιναν σε δυσλεξικούς μαθητές Λυκείου και Κολεγίου, έδειξαν ότι και οι δύο ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα εξαιτίας των μαθησιακών τους δυσκολιών. (J.H. Bryan και Τ. Bryan, 1990)
Σε αυτή τη συμπεριφορά συμβάλει και το γεγονός ότι τα περισσότερα σχολεία σχεδιάζονται για να καλύπτουν τις ανάγκες του μέσου παιδιού, αυτού δηλαδή που η επίδοση του είναι εξίσου καλή σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες και απαιτήσεις. Το σχολικό σύστημα έχει δυσκολία στην αποδοχή των Δυσλεξικών μαθητών.
   Υπάρχουν ευκαιρίες να αναπτυχθούν οι δυνατότητές τους και να υπερέχουν σε τομείς όπως ο αθλητισμός, οι τέχνες και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Το σύστημα των αξιών στην κοινωνία μας πρέπει να βασιστεί στις ευκαιρίες, την ποικιλία, τις επιλογές και τις προκλήσεις προκειμένου να μην απομονώνονται και περιθωριοποιούνται τα άτομα που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες .)

2 σχόλια:

  1. Η κοινωνικοποίηση των παιδιών είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των γονέων...ελπίζω να σας ενδιαφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oσο πιο γρήγορα διαγνωσθεί η μαθησιακή δυσκολία το παιδί θα κοινωνικοποιθεί γρηγορώτερα.
    Οι διαπροσωπικές σχέσεις θα είναι καλύτερες και στο σχολείο και με τους γονείς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή