Η δυσλεξία ως νευρολογική, ψυχολογική και εκπαιδευτική δυσκολία , απασχολεί σήμερα τους ειδικούς και γονείς σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μιλώντας για την δυσλεξία αναφερόμαστε σε μια ποικιλόμορφη μαθησιακή δυσκολία του ατόμου και συγκεκριμένα του παιδιού. « Η μαθησιακή δυσκολία αναφέρεται στην αποτυχία του παιδιού να αποκτήσει μια δεξιότητα που συνδέεται με την σχολική μάθηση (ανάγνωση, ορθογραφημένο γράψιμο) παρόλο που οι διάφοροι παράγοντες της μάθησης είναι ικανοποιητικοί»(Mason, 1967. Benton, 1975). Οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια επιτείνουν την προσοχή τους, ώστε να κατορθώσουν να εξαλείψουν την άστοχη εκπαιδευτική αντιμετώπιση του δυσλεκτικού παιδιού. Ένα παιδί που αντιμετωπίζει δυσκολίες τέτοιου τύπου , προκειμένου να μπορέσει να βοηθηθεί είναι πλέον απαραίτητο να μπορέσει να διαγνωστεί εξατομικευμένα από τους γονείς. Έτσι λοιπόν είναι κεραία και χρήσιμη τόσο η οξυδέρκεια του εκπαιδευτικού να αντιληφθεί έγκαιρα η δυσκολία όσο και η κατανόηση και η συνεργασία των γονιών, ώστε να απευθυνθούν στους ειδικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εξειδικευμένα και υπεύθυνα (Κ. Δ. Πρόποδα,1997: 16-17)
Τα παιδιά με δυσλεξία, από τη λίγη εμπειρία μου, το περισσότερο που χρειάζονται είναι ένα χέρι να τους βγάλει από την αίσθηση της αποτυχίας..... Η αυτοπεποίθησή τους πλήττεται τόσο πολύ, που μερικά νιώθουν ανίκανα ακόμα και να ξύσουν και το μολύβι τους μόνα... 'Οταν τους δείχνεις πίστη ότι μπορούν να τα καταφέρουν και λίγο παραπάνω χρόνο, τα καταφέρνουν τόσο άψογα όσο και οι υπόλοιποι.... Όταν ένα μωράκι 6 χρονών, που ακόμα και για να ανοίξει το βιβλίο του με κοιτάζει, για να του πω με τα μάτια μου ότι "ναι, σωστά κάνεις και το ανοίγεις!", τότε..... Αγάπη, χαμόγελα και αγκαλίτσες...! Τα καλύτερα αντίδοτα στις μαθησιακές δυσκολίες!!! :) Δεσποινάκι, συγχαρητήρια για το blog...!! Συνέχισε την καλή δουλειά και να μας ενημερώνεις κι εμάς που έχουμε τόσο ανάγκη από ανατροφοδότηση!! :) Ανδριάνα Γουλιμή
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μία εμπειρία που δείχνει την πραγματική διάσταση των δυσκολιών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης των παιδιών λειτουργεί καταλυτικά...για την πρόοδο τους με μικρά βηματάκια κάθε φορά!!
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρξει από ειδικό και εξειδικευμένο προσωπικό ενημέρωση μέσα από ομιλίες και σεμινάρια προς τους γονείς πως μπορούνε να αντιληφθούν όσο πιο σύντομα γίνεται ότι ένα μικρό παιδί αντιμετωπίζει τέτοιου είδους δυσκολίες και πως πρέπει να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο πιο γρηγορα διεγνωσθει τοσο καλυτερα για την εξελιξη του παιδιου στην μετεπειτα μαθηση του.
ΑπάντησηΔιαγραφή